De Digitale Voorleestas

De Digitale Voorleestas

Voorleesplezier voor thuis!

De Digitale Voorleestas is gericht op het stimuleren van voorleesplezier bij gezinnen met kinderen in de leeftijd van 2-6 jaar. In de Digitale Voorleestas staat een prentenboek centraal met een aantal kleine verwerkingsactiviteiten samengesteld in de categorieën lezen, praten en doen. De prentenboeken in de Digitale Voorleestas zijn veelal toegankelijk via www.jeugdbibliotheek.nl. Denk hierbij aan de prentenboeken van de Voorleeshoek, Wepboek, Bereslim en Schooltv.

Zie dit voorbeeld hoe de voorleeskaart van een Digitaal Prentenboek eruit ziet:

Voorbeeld voorleeskaart

Gebruik Digitale Voorleestas
Als Bibliotheek plaats je zelf de input uit dit contentpakket op jouw eigen lokale website. Via social media, nieuwsbrief en andere communicatiekanalen geef je ruchtbaarheid aan de nieuwe Digitale Voorleestas.  In het contentpakket zijn ook 2 voorbeeldbrieven te vinden om te sturen naar voorleesvrijwilligers en kinderdagverblijven.

Regelmatig verschijnen er nieuwe boeken in de Digitale Voorleestas. In de onderstaande download per week zitten promo teksten en een animatie om te gebruiken op de socials en de twee PDF's met daarin een link naar de prentenboeken en de opdrachten. 

Voor en door de bibliotheken
De inhoud van de Digitale Voorleestas wordt samengesteld voor en door de bibliotheken. De poule bestaat uit een aantal jeugdspecialisten en (voor)leesconsulenten van de Overijsselse en Gelderse Bibliotheken. Heb jij zelf ook mooie content voor in de Digitale Voorleestas? Dan horen we graag van je. Op deze manier kunnen we het samen het leesplezier in gezinnen ook op afstand blijven stimuleren!

Vragen, opmerkingen of tips? Neem contact op met Suzanne Goorhuis (suzanne.goorhuis@rijnbrink.nl)

De Digitale Voorleestas is gratis te gebruiken door alle bibliotheken en is ontwikkeld door Rijnbrink met gelden van de Provincie Overijssel en Provincie Gelderland.

Enthousiaste reacties uit het hele land
Uit het hele land kwamen enthousiaste reacties van bibliotheken op de lancering van de Digitale Voorleestas. Veel bibliotheken hebben de eerste twee boeken geplaatst op hun website. Regelmatig verschijnen er nieuwe titels in de Digitale Voorleestas. We hopen dat het hiermee lukt om ouders te ondersteunen een voorleesmoment te creëren met hun kinderen. De pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven en de voorleesvrijwilligers van de VoorleesExpress kunnen het materiaal ook goed inzetten in hun contact met de (laagtaalvaardige) gezinnen.

LET OP! Er is een aanvulling gedaan in onderstaand basistekst voor de lokale website.
Het gaat om instructies over inloggen in Bereslim en de Voorleeshoek. Dit is belangrijke informatie voor de gebruikers. 

Downloads

Basisteksten voor lokale website

Voorbeeldbrief KDV

Voorbeeldbrief vrijwilligers  

Voorleestassen